Raar?

Gisteren verzond ik een tweet: Als iedereen van de beroepsbevolking 100 euro per maand zou overmaken op een rekening, zijn we zo door het begrotingstekort/bezuinigingen heen”. En toen begon ik te dagdromen… De beroepsbevolking in Nederland bedraagt 7 miljoen mensen. Voor de duidelijkheid: de beroepsbevolking is dat deel van de mensen tussen de 15 en de 65 jaar dat werkt of ingeschreven staat als werkzoekend. Afgerond naar beneden is het 7 miljoen mensen. Welnu, voorstel: Iedereen stort gemiddeld (verdeelsleutel maken rijk en arm) 100 euro op een bankrekening. Dat is 7 miljoen keer 100 is 700 miljoen. Niet moeilijk. Dit doen wij met elkaar 10 maanden. 10×700 miljoen is 7 miljard. 40 maanden is 28 miljard. Bezuinigingen weggepoetst. (ik heb het nog niet over de rente, want die is er niet of amper. Die zou zoveel zijn dat de bank het niet trekt)) Regering hoeft niet te bezuinigen, maar kunnen dus investeren. Dus betere gezondheidszorg, betere scholing, nou ja, u kunt de verkiezingsprogramma’s zelf lezen.  40 maanden is een dikke 3 jaar. Dus in 2013 is e.e.a. opgelost. 2 jaar eerder dan nodig is. Maar dan…. we gaan door met dit systeem en maken hierdoor iedereen rijk. Hoe?

Staatsschuld is afgelost en we gaan dus verder. Na 1 maand staat er 700 miljoen op de rekening. Dat gaan we verdelen.Op alfabet. Iedereen die stort krijgt n.a.v. de eerdere verdeelsleutel zijn deel. Dan hebben we binnen no time alleen maar rijke en hele rijke mensen in ons land. De prijzen mogen niet stijgen, alleen maar naar internationale maatstaven. Wat zou hier niet aan kunnen lukken er vanuit gaande dat iedereen meedoet? Ik heb geen economie gestudeerd…

Ik denk er zelfs over om iets verplicht te stellen na ontvangst geld. Stel je voor. Iedereen moet 20% van zijn/haar ontvangen geld uitgeven. Zo pomp je veel geld weer terug in de samenleving en stimuleer je de economie. Toch? Details bepalen we met elkaar d.m.v. platformen met daarin afgevaardigden van elke inkomensgroep.

Graag commentaar op deze dagdroom.

~ door JPvanD op 06/04/2010.

2 Reacties to “Raar?”

  1. Ik vind je idee op zich nog niet zo raar. Misschien is de invulling wat onconventioneel, maar wat jij beschrijft is eigenlijk belastingverhoging.
    Nu wil het dogma van deze tijd dat belastingverhoging slecht is voor de economie dus mag men daar niet aan denken. Ik ben ook geen econoom, maar lees af en toe wel eens Paul Krugman, Simon Johnson en dergelijke blogs. Wat ik van hen heb begrepen is dat bezuinigen (nu althans, in een krimpende economie en terwijl we in een liquiditeit-val zitten) de economie veel meer schaadt dan belastingverhoging.
    Maar, zoals gezegd, ik ben geen (macro-)econoom dus ik kan het niet goed met getallen onderbouwen.

    Een belastingverhoging kan op allerlei manier worden ingevoerd. Als je dat progressief doet bereik je het zelfde doel. Ik stel voor om te beginnen dat de hypotheekrente aftrek (een inkomensafhankelijke subsidie!) voor hoge inkomens wordt afgebouwd.
    Feit is wel dat belastingverhoging politiek moeilijker is: het betroffen deel van de bevolking is veel mondiger dan het deel dat niet of minder belasting betaald.

  2. Leuk idee, maar gaat niet werken. Zeker dat laatste niet van “iedereen rijk”. Althans, het zou kunnen, maar de consequenties zouden desastreus zijn. Stel je voor dat we hier alleen maar miljonairs hebben, of anders: mensen zonder schulden en allemaal, laten we zeggen, EUR 200.000,- op de bank. Dat zou als waarschijnlijk gevolg hebben dat er in NL verschrikkelijk veel geconsumeerd gaat worden. Gevolg: prijsstijgingen (vraag groter dan aanbod) en daarmee een verslechtering van onze concurrentiepositie t.o.v. andere (export) landen. Door het hoge consumptieniveau zal er waarschijnlijk ook meer geïmporteerd gaan worden. Dat zal immers ook weer steeds goedkoper worden. Want wat we zelf niet kunnen maken of wat elders stukken goedkoper is, importeren we gewoon. Nederland is een exportland, dus als die export stagneert zal dat desastreus zijn voor het bedrijfsleven en daarmee weer voor de werkgelegenheid. Denk ook aan de banken. Stel dat niemand meer een schuld zou hebben of dat de schuldenlast van de Nederlanders drastisch daalt. Dan zou de bankensector imploderen. Er wordt namelijk geen cent meer verdiend, want alleen het beleggen van spaargeld gaan ze het niet redden, dat is veel te riskant! Niet dat ik medelijden met banken heb hoor, want ik ben van mening dat zij aan de vooravond staan van draconische maatregelen om zichzelf overeind te houden (al hebben ze dit nog niet door). Mooi bedacht Von Deurzen, maar het “Geen gezeik, iedereen rijk”-principe gaat dus (HELAAS) niet werken, tenzij de hele wereld hetzelfde welvaartsniveau heeft. Maar dan zou de wereld niet meer zijn zoals nu….

Plaats een reactie